Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Smania

Smania

Olaszország, Róma

A rómaiak zenei ízlése rendkívül szerte ágazó, a klasszikus jazz mellett számos latinos helyet is találunk, mint a Smania.

Tovább olvasom

Vatikán, Szent Péter bazilika

Vatikán, Szent Péter bazilika

Olaszország, Róma

A Szent Péter-bazilika a világ legnagyobb keresztény temploma. Befogadóképessége kb. 60 000 fő. A bazilikát Szent Péter apostol sírjára építették.

Tovább olvasom

Pantheon környéke

Pantheon környéke

Olaszország, Róma

A Pantheon környékén felbukkanó emberek estére kicserélődnek, eltűnnek a fényképezős turisták, helyükre vidám, jókedvű fiatalok érkeznek.

Tovább olvasom

Piazza Venezia

Piazza Venezia

Olaszország, Róma

A Vittoriano emlékmű lábánál elterülő Piazza Venezia tér a mai Róma központja. Érdemes éjszakai fényben is megnézni.

Tovább olvasom

Angyalvár

Angyalvár

Olaszország, Róma

Az Angyalvár (Castel Sant' Angelo) egykor Hadrianus római császár mauzóleuma volt, majd pápák büszke erődítménye, ma bárokat és gyertyás kriptákat találunk itt.

Tovább olvasom

Milyen város Róma?

Róma Olaszország fővárosa, Lazio régió és a hajdani Római Birodalom központja. Az ország legnagyobb és legnépesebb városában 1,285,3 km2-en több mint 2,7 millió lakos él. Róma területén található a Vatikán, a katolikus egyház központja, a pápa székhelye, a világ legkisebb független állama. Napjainkban Róma sokszínű kultúrával, évezredes műalkotásokkal várja a városba érkező turistákat.

Története több mint két és fél ezer évet ölel fel. A Római Királyság, a Római Köztársaság és a Római Birodalom fővárosa volt. Utóbbi Nyugat-Európa és a Földközi-tenger menti országok hatalmi központja volt i.e. 1. századtól i.sz. 7. századig. Rómát I. e. 756-ban alapította Romulus és Remus.

Róma államformája i. e. 509-ig királyság, utána köztársaság volt, majd császárság lett. A császárság korában a római birodalom területe folyamatosan növekedett. A legnagyobb császár uralkodása alatt területe Angliától Szíriáig húzódott. 395-ben a római birodalom kettészakadt Kelet-római és Nyugat-Római Birodalomra. 476-ban a Nyugat-Római Birodalmat megdöntötték a germánok. Ezt követően bomlott a félsziget területe különböző fejedelemségekre és független városállamokra. A félsziget déli része először a Kelet-Római Birodalom, később az arabok, majd a normannok uralma alá került. A félsziget északi része a Német-Római Császárság része lett.

A középkorban már a francia királyok is versengtek a területért. Ekkor terjesztette ki világi hatalmát a pápa is, aki a középkor elejére Közép-Itália jelentős részét uralta. Ekkor lett nagyhatalom Velence. A XVI. század végére azonban Velence hanyatlásnak indult, a félsziget középső részén két jelentősebb hatalom alakult ki: a Toszkán Hercegség és az Egyházi Állam.

Napóleon 1815-ig az egész félszigetet uralta. Napóleon bukása után az osztrákok megszerezték Lombardia és a Velencei Köztársaság területét. Már ebben az időben megerősödött az egységes Olaszország megteremtését célzó mozgalom. Az egyesítést a Habsburg Monarchia és a pápaság sem támogatta. Az egyesítésért folytatott harcokban döntő szerepe volt Garibaldinak, aki felszabadította a félszigetet a franciák és az osztrákok uralma alól.

Az egységes Olaszország 1861-ben alakult meg II. Viktor Emánuel uralma alatt. Velence csak 1866-ban került az olasz államhoz. Róma elfoglalása és a pápák világi hatalmának megdöntése 1870-ben történt meg. Ekkor vonult a pápa a Vatikán területére. 1929-ben sikerült az olasz és az egyházi államnak a lateráni szerződésben egyezségre jutnia, melyben az olasz állam elismerte az Egyházi Állam függetlenségét.

A világháborúk befejezése után az olaszok népszavazás útján döntöttek a köztársasági államforma megalakításáról. A II. világháború utáni párizsi békeszerződés értelmében az ország elvesztette Isztriát és az Adriai-tenger keleti partján birtokolt kisebb területeket.

Róma Galériák

Colosseum
Róma, Olaszország Látnivalók
Hotel Turner****
Róma, Olaszország Szállás
Colazione
Róma, Olaszország Vendéglátás
Trastevere
Róma, Olaszország Vásárlás
Katakombák
Róma, Olaszország Szabadidő
Pantheon környéke
Róma, Olaszország Szórakozás

Úti élmények

Csatlakozz!
és írd meg élményeidet!
Róma
2011.11.22

Imádom Rómát. Néhány napja tértünk haza a feleségemmel, de máris visszamennénk. A Vatikánt és a katakombákat mindenképpen látni kell, minket a Colosseum nem nyűgözött le, maximum a méretei. Ja és persze dobtunk pénzt a Trevi kútba is, biztos, ami biztos....

Tovább olvasom

További útibeszámolók
Isztria

Isztria

Athén

Athén