Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár

Vatikán, Szent Péter bazilika

Olaszország, Róma, Látnivalók

Vatikán, Szent Péter bazilika

Róma, Olaszország, Látnivalók
  • Cím: 00184 Roma, Piazza Pio XII
  • Telefon: (011) 39 06 6988 3712
  • Nyitvatartás: Áprilistól - szeptemberig minden nap: 07.00 - 19.00.
    Októbertől - márciusig minden nap: 07.00 - 18.00.

A Szent Péter Bazilika a katolikus egyház első számú szentélye, az ún. négy nagy bazilika egyike. A 14. század óta van a Szent Péter-bazilikának kitüntetettebb szerepe, amikor is a pápa lakóhelye a lateráni palotából a Vatikánba tevődött át.

A bazilika belső hosszúsága 211,5 méter, magassága 132,5 méter. Alapterülete kb. 15 160 m², és kb. 60 000 főt tud befogadni, ezzel a Szent Péter-bazilika a világ egyik legnagyobb belső terével rendelkezik. Az építkezés kb. 120 évig tartott. A nagy kupolán kívül még 8 kisebb kupolája van. Benne 800 oszlop, 45 oltár és 390 szobor áll. Anyaguk mészkő, márvány, stukkó és bronz.

A Szent Péter bazilikát II. Gyula pápa építtette a 16. század elején, a lebontott régi római Szent Péter-bazilika helyére. A Constantinus idejéből való kora keresztény bazilika teljes átépítését II. Gyula pápa Donato Bramantéra bízta. Az eredeti bazilika helyére Bramante egy lenyűgözően nagyméretű, kilencosztatú térrendszert tervezett. A középpontba 42 m átmérőjű, tamburos kupolával fedett négyezetet, ahhoz négy oldalról félköríves apszissal záródó, kb 60 m hosszú keresztszárakat, a sarkokba pedig a főtér formáját 1:2-es méretcsökkentéssel megismétlő, szintén görögkereszt alaprajzú, kupolás melléktereket.

Szent Péter bazilika előtt elterülő Szent Péter teret Bernini tervezte. A tervezéskor fontos szempont volt, hogy a pápa a tér minden pontjáról látható legyen, emellett a teret 100 ezer ember befogadására kellett alkalmassá tenni. Mivel a Michelangelo által tervezett kupolára a Giacomo della Porta által tervezett homlokzat teljes egészében rátakart, így Bernini az ellipszis alakú térrel, melyet körként érzékelünk, és az itt felállított szökőkutakkal valamint a tér oldalán található kolonnádokkal igyekezett elvonni a figyelmet erről a hibáról. A tér előtti trapéz alakú tér szolgált arra, hogy az emberek figyelmét a kupolára irányítsa. Ezen építészeti megoldásoknak köszönhetően végül sikerült kijavítani az épület hibáit és 1667-re befejeződött a több mint egy évszázadig tartó építkezés.

A bazilika kupoláját még Michelangelo tervezte, egy görög kereszt alaprajzú tér fölé. A kupolát már ő is tamburosnak képzelte el, de sajnos még mielőtt megvalósíthatta volna terveit, meghalt. Szerencsére egy követője, a kor egy másik nagyon tehetséges művésze Giacomo della Porta, a kupolát Michelangelo tervei alapján készítette el. A kupola alatti tér alaprajza, azonban Michelangelo terveivel ellentétben nem görög, hanem latin kereszt alaprajzú lett. Ezt egy új pápa rendelte el, aki ezzel is túl akart lépni elődjén. 1588-ban kezdi el építeni Giacomo della Porta a kuplás, 1591-re pedig már teljesen elkészült vele.
A kupola fesztávolsága 42,5 méter és 73 méter magas. Küztudott, hogy Róma mocsaras talajra, és földrengésektől nem mentes területre épült, éppen ezért egy ekkora, ilyen szabályos és stabil kupola elkészítése, még a mai kor számára is olyan bravúr, ami előtt fejet kell hajtani. Az évek során egyszer sem omlott be.

Belépőjegy:
Szent Péter Bazilikába a belépés díjtalan
A kupola belépőköteles: csak lépcsőn (551 lépcső) 5 €, liften lépcsőn (320 lépcső) 7 €.

Kinek ajánljuk: Mindenki számára érdekes lehet.


Vatikán, Szent Péter bazilika
Róma, Olaszország
Copyright: Barryw10   Forrás: flickr

Római Látnivalók


1 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!
Lány
2011.11.22 - 14:51 isti254
Vatikán, Szent Péter bazilika
A Szent Péter bazilikát érdemes megnézni, lenyűgözőek a méretei és a műemlékei.